Indexovo radio pozoriste > Izbor tekstova
IZBOR TEKSTOVA LAZARA BOSKOVICA

ODLOMAK IZ TEKSTA

"POTPISANI"

premijerno emitovano: 29.11.1991. na Beogradu 202

Indexovo radio pozoriste > Izbor tekstova
Indexovo radio pozoriste > Izbor tekstova
Indexovo radio pozoriste > Izbor tekstova
Indexovo radio pozoriste > Izbor tekstova
Indexovo radio pozoriste > Izbor tekstova
Indexovo radio pozoriste > Izbor tekstova

Indexovo radio pozoriste > Izbor tekstova
Indexovo radio pozoriste > Izbor tekstova

Indexovo radio pozoriste > Izbor tekstova


Deo ovog teksta mozete i da cujete u RealAudio formatu

LICA:

PRLE - lice koje nije u sukobu; hobi: potpisivanje primirja za sukobe u kojima ne ucestvuje; omiljeno potpisivaliste: Karadjordjevo.

TIHI - devojacko Lili Tudjmen; autor vise potpisa ispod mirovnih sporazuma; hobi: oblacenje u generalske uniforme latino-americkog kroja.


PROLOG

(DRAMATICNA MUZIKA iz filma "POVRATAK OTPISANIH")

NARATOR: Godina 1941. Fasisticka cizma slobodno seta porobljenom Evropom. Niko ne sme ni da pomisli da se suprotstavi strahovladi koju je zaveo HANS DITRIH KRIGER, ministar nemacke specijalne policije GENSER-STAPO. I najmanji pokusaj neposlusnosti i otpora porobljenih evropskih drzava, kaznjava se na najsuroviji nacin MIROVNIM TRUPAMA her Krigera! Ali, nisu se svi pomirili sa takvom sudbinom. Iz male, takodje porobljene, ali zato jedinstvene balkanske drzavice AVNOSLAVIJE, stize glas o dvojici neustrasivih, nepokolebljivih i demokratski izabranih vodja nacionalnih pokreta otpora. To su PRLE i TIHI, legendarni narodni junaci, koji su, iako se bore na suprotnim stranama, toliko slicni jedan drugome, kao da su zaceti u istoj partijskoj jajnoj celiji. Njihovu medjusobnu mrznju nadjacava samo njihova zajednicka mrznja prema obustavi sukoba. Od njihovih potpisa na mirovne sporazume ledi se krv u zilama, jer PRLE i TIHI ne znaju za primirje - oni su POTPISANI.

(SPICA FILMA "POVRATAK OTPISANIH")

(DRAMATICNA MUZIKA IZ ISTOG)

Pocetak dela teskta u RealAudio formatu

NARATOR: Oci cele svetske javnosti su uprte u njih, tacnije u njihova naliv-pera. Ali Prle i Tihi su potpuno mirni i dostojanstveni dok hitrim potezima svojih liderskih ruku ispisuju svoja imena ispod novog, 2893. mirovnog sporazuma. Da li je ovo poslednji put da imamo cast da uzivamo u tom velicanstvenom prizoru? Da li ce nam vec kroz nedelju dana prirediti novo potpisivanje? To ne znaju ni Prle, ni Tihi, jer oni su - POTPISANI.

PRLE: Hiljadu mi Osmih sednica, od ovog potpisivanja jedino me vise nerviraju mitinzi propozicije! Blago tebi, Tihi, ti pojma nemas sta je to propozicija!

TIHI: Blago tebi, Prle, ti pojma nemas sto je to goloruki narod!

PRLE: Kako ne bih imao pojma, kad ja vrlo dobro poznajem duh tog naroda! Ili da me bolje razumes, posto ne znas srpski: Aj nou d spirit of maj pipl! Nego, pozuri sa tim potpisivanjem, pa da idemo da se slikamo za televiziju!

TIHI: Kad samo pomislim kak' ce cijela Europa, po tko zna tkoji puta, zanemjeti od straha kad cuje da smo opet potpisali primirje. Moram ti nekaj reci u povjerenju - ja sam vec izdal zapovjed da se nastavi sa pucanjem...

PRLE: E, bas si djubre, Tihi! Uvek me preduhitris! Sreca tvoja sto ja nisam strana u sukobu, inace bi ti meni za kaznu PREPISAO PRIMORJE. Sta ces jadan kraj Jadrana, kad ne znas da plivas!

(TELEFON)

PRLE: Alo, ne cujem dobro! Alo, okreni nulu! Alo! O, helou, mister Karington! Jes, its mi, Prle! Ajm fajn, tenkju, hau dudla ju! Jes, mi end Tihi tudej agen potpisali! No problems, mister Karington, aj nou d spirit of maj pipl! Jes ... jes... nou... nou... jes... aj andrstend, ju kol mi end Tihi to kam in Hag tumorou! Okej, gudbaj i uzdravlje! (SPUSTA SLUSALICU) Sta kazes, Tihi, kako bata Prle cepa engleski, a?

TIHI: Mogu zamisliti kako tek dobro znades ruski! Nego, tko je to zvao?

PRLE: Zove nas Blejk Karington da sutra skoknemo do Haga...

Kraj dela teksta u RealAudio formatu

TIHI: Konacno da i tebe netko pozove na Zapad...

PRLE: Slusaj, Tihi, nisam ja ti, pa da se uvlacim onom Cmarojzu Groku i Kurti-Murti Svarcvaldhajmu samo da bi me neko pozvao na Zapad. Imam ja svoje dostojanstveno dostojanstvo!

TIHI: Da, ali zato nemas podrsku kao ja!

PRLE: Sta ce mi podrska, sta ce mi daire, kad imam na svojoj strani Hajduk Veljka Armijevica...

TIHI: Imam ja jednu TUS-traku za tog tvog Armijevica!

PRLE: Kome, bre, ti, vredjas Armijevica?! Povuci rec, ili cu sad da te zviznem ovom petokrakom sa zastave!

TIHI: Oho, prijetis, znaci krsis primirje!

PRLE: Nije tacno, ti si prvi poceo...

TIHI: Niposto! Tako mi ZDF-a, ti si prvi otvorio usta...

PRLE: Naprotiv! Cela postena svetska javnost zna da si ti prvi poceo, i tako treba i da ostane!

TIHI: Svjetska javnost je uz mene...

PRLE: Litl morgen! A zasto ti onda ne priznaju nezavisnost? Prc!

TIHI: (PLACE) Kako mozes biti tako zlocest i dirati mi u najteze rane moje mlade demokracije?

PRLE: (PEVA) Ne placi, duso, ja cu ti doci, u Zagreb uci, do ponoci!

TIHI: (PLACE) I da znades, tuzit cu te Papi zbog ovoga!

PRLE: Slobodno ga ti papi, a ja cu tebe Miri.

(MUZIKA)

(DRAMATICNA MUZIKA)

NARATOR: U pratnji svojih najblizih saradnika i telohranitelja, Prle i Tihi hrabro i nezadrzivo lete svojim licnim avionima prema okupiranom Hagu, u srce porobljene Evrope. Medjutim, zbog barikada na evropskim vazdusnim putevima, njihovi avioni nemaju istu marsutu. Jedan leti preko Berlina, a drugi, precicom, preko Moskve.

...............

(FON AVIONA)

PRLE: Je li, pilot, koji ti ono bese?

PILOT: (SIPTAR) Kapetan Misino Zdanje!

PRLE: Dobro, da predjemo na Misino. Je li, Misino, gde smo sada?

PILOT: Iznad Ukrajine, jos pola sata do Moskve!

PRLE: E, odlicno! Uspostavi mi onda vezu sa Krmeljom, ali pazi da ti se slucajno onaj izdajnik Bjeljcin ne umesa u vezu!

PILOT: A koga da trazim kad dobijem vezu?

PRLE: Druga Dzezova ili druga Pljuckova, svejedno!

PILOT: A ako se javi drug Korbacov?

PRLE: On sigurno nece da se javi, otputovao je malo na Krim!

PILOT: Evo, imate druga Dzezova na liniji!

PRLE: Alo, Dzezov, ti si? Prle na liniji! Sta ima novo, jel' sve pripremljeno za puc? Nije?! E, jebi ga, bas sam mislio da navratim! Dobro, nema veze, videcemo se... sta kazes... ne cujem dobro... aha, da promenim naziv! Nema frke, samo ti obavi posao kako treba, odmah vracam naziv SK... sta kazes, da bude KP... slusaj, bolje ipak SK, zbog kontinuiteta, znas! A i Miri se vise svidja SK, nekako eskalira! Dobro, onda dogovoreno, cujemo se! (SPUSTA SLUSALICU) Sta ces, ne moze covek vise ni do Moskve da svrati kako je red. Nista, vozi pravo u Hag!

(MUZIKA)

(DRAMATICNA MUZIKA)

NARATOR: Iako razocaran zbog nesletanja u Moskvu, Prle neustrasivo nastavlja svoj let prema Hagu. U teskim trenucima samoce, daleko od rodnog kanabeta, biraca i simpatizera, jedina uteha su mu najblizi saradnici, koji ga prate na ovom opasnom letu iznad porobljene Evrope.

(FON AVIONA)

PRLE: E, moj Kljovicu, znas li sta mi najteze pada kad moram ovako daleko da putujem?

KLJOVIC: Recite, druze Prle, slobodno, ja sam covek od poverenja!

PRLE: Najgore mi je uvece oko pola osam, upalim televizor, a ono sve neki strani dnevnici! Na nesrecu, znam odlicno engleski, pa ih sve razumem kad pricaju neistine o Srbiji!

KLJOVIC: Sta cete, druze Prle, to su sve neinformisati medijumi!

PRLE: Imas pravo, Kljovicu! Dzabe njima tolika tehnika i sateliti kad nemaju pravu informaciju. A onda mi dodje milo oko mog velikog srca kad pomislim da nasa televizija, iako mnogo slabije opremljena, u svakom trenutku zna pravu istinu!

KLJOVIC: U pravu ste, druze Prle, mi smo za Evropu izmislili sta znaci profesionalno informisanje!

PRLE: Nego, gledam ovaj Zapad ovako kroz prozor aviona, i koliko vidim - nista narocito! Jedino im zavidim sto imaju brzu prugu, ali, dace Bog, da se izrazim opozicijski, imacemo uskoro i mi tu brzu prugu, i to barem duplo bolju. A onda lepo sednemo ja, ti, Zelenko i Buda u crveni voz i vozimo se od Horgosa do Dragasa, a narod samo stoji pored pruge i dostojanstveno mase...

SELJO: Druze Prle, a jel' mogu i ja da se vozim...

PRLE: O, probudio si se, Seljo, luce moje posteno albansko!

SELJO: Jeste, druze Prle, malo sam zadremao, ali od ovog momenta sam spreman da izvrsavam sve svoje radne zadatke!

PRLE: A Koskic jos spava! Srecom, imam ih u dva primerka, pa je jedan uvek u pripravnosti! Jel' tako, Bane - sine, pile moje podpredsednicko?

KOSKIC: Jes' vala, druze Prle, ja sam Vi uvijek u pripravnosti. Evo, bas sad se vracam iz obilaska aviona, pregleda sam WC, nema nista sumnjivo.

PRLE: Bravo, Bane, odlicno obavljen posao! Podseti me da te nagradim kad se vratimo iz Haga.

KOSKIC: Jel' mozete da mi dadnete jedno pet minuta da pricam u Dnevniku?

PRLE: Ma sta pet minuta - ako treba ceo "Dnevnikov otpadak" ima da odvojimo za tebe! Kuca casti! Nego, kad smo vec ovako na okupu, da vam objasnim kako da se ponasate kad stignemo u Hag. Nemoj neko slucajno nesto da potpisuje, osim mene, naravno! Jeste da mi je pun investicioni ciklus od tog potpisivanja, al' sta mogu kad jedino u moj potpis imaju poverenje. Jel' jasno?

SVI: Jasno, druze Prle!

PRLE: Druga stvar - nemoj neko da se izleti, pa da posumnjaju da smo mi strana u sukobu, inace ima da mu se...(PIPS)... mile majke i to nedostojanstveno!

SELJO: A jel' smemo da se slikamo i da pricamo za novine?

KLJOVIC: Jes, bas ce tebe nesto da pitaju!

PRLE: Cuti, Kljoksi, nisi ni ti nista bolji! Al' budi od koristi, pa pazi na Selju da se ne izgubi.

KLJOVIC: Razumem, druze Prle!

(DRAMATICNA MUZIKA)

NARATOR: Drug Prle, zauzet razradjivanjem taktike, i ne sanja da gospodin Tihi provodi prijatne trenutke u drustvu Hansa Ditriha Krigera. Na tako srdacnim, prijateljskim i toplim razgovorima sa Krigerom, svakako bi mu pozavideo i Majonez Drndovsek.

(BECKI VALCER)

TIHI: (UMILJATO) Ustani, crven bane, Hrvatska te zove, zove...

KRIGER: Ja, ja, izgleda da mu se sfidja sto ga zofe BAN. Efo ga, ustala skroz! Ja, ja, zo, snel, snel...

TIHI: Oprostite, ali ne mogu brze...

KRIGER: Snel, snel, ih bin spricen...

TIHI: Da skinem naocale, ako Vam smetaju...

KRIGER: Najn, fise mi se svidja spricen po tvoja trobojna lenta. Ahtung, ih bin komen...

(VALCER DO DASKE)

KRIGER: Bravo, ti polozila ispit za suferentitet!

TIHI: To isto ste mi priopcili i prilikom proslog opcenja, ali mi ipak niste jos uvijek priznali neovisnost...

KRIGER: Ne bude nestrpljifa, klajne Lili Tudjmen! Fazno da se mi folimo!

TIHI: No, vidim ja da cete Vi mene dati zavrnuti! A lijepo me je dao upozorit Drndovsek : "Poslije cijepanja, nijema tkajanja!"

(MUZIKA)

(DRAMATICNA MUZIKA)

..........

REKLAMA:

SPIKER 1: U sutrasnjem broju BOLIKITE SEXPRES!

SPIKER 2: Kako su Vatikan i Kominterna potrosili pare od Zajma!

SPIKER 1: Da li su svih 500.000 clanova opozicionih partija strani placenici!

SPIKER 2: Kako je CIA organizovala raspustanje KPSS, samo da bi time naudila Srbiji!

 

REKLAMA:

SPIKER 1: Ako hocete da pisate uz vetar - koristite VEPar!

SPIKER 2: Kad zena nece da podstakne, VEPar mora da se natakne!

REKLAMA:

SPIKER 1: Muslejman Sugljanin - Sugljo i orkestar Balije Izmetbregovica, na novoj ploci u izdanju DZIHAD - DISKA : "Turska se truba iz Sandzaka cuje!"

SPIKER 2: Sugljo i Dzihad-disk sa najnovijim hitovima na novoj ploci, koja je obrezana u najnovijoj libijskoj tehnologiji !

.............

Vrh strane

Home Page * Tekstovi * Audio * Video * Foto montaze * Nagradna anketa *

Copyright 1998. Lazar Boskovic & AgitPROP